Hrvatsko nuklearno društvo

Hrvatsko nuklearno društvo

I have never regarded nuclear radiation or nuclear power as anything other than a normal and inevitable part of the environment. Our prokaryotic forebears evolved on a planet-sized lump of fallout from a star-sized nuclear explosion, a supernova that synthesised the elements that go to make our planet and ourselves. <James Lovelock>

Izvješće odražava status na temelju dostupnih informacija u trenutku: subota, 26. ožujka 2011. u 16:00 h CET

Japanski su znanstvenici jučer izmjerili povišenu razinu radioaktivnog joda u morskoj vodi u ispustima vode u blizini NE Fukushima Daiichi. Prema izjavi dužnosnika Japanske agencije za nuklearnu sigurnost (NISA) zabilježene razine joda-131 bile su 1.250 puta više od nacionalnih sigurnosnih limita. Priopćili su također kako nema neposredne opasnosti od za stanovništvo u blizini elektrane.

Radioaktivnost u uzrocima prikupljenima jučer značajno je veća nego u onima prikupljenima u srijedu, u kojima je zabilježena 147 puta veća razina koncentracija joda-137 od uobičajene. Vlasti su izjavile da će se koncentracija radioaktivnosti u morskoj vodi smanjivati s razrjeđivanjem potpomognutim morskim strujama. Doista, mjerenje provedeno jučer oko 14 sati CET iznosilo je petinu prethodnog mjerenja koncentracije joda-131. Tri mjerenja koja su prethodila ovom mjerenju pokazivala su fluktuacije i bila su manja od one izmjerene jučer oko 14 sati, prenosi Nuclear Energy Institute (NEI). (više u nastavku)

Tajnik kabineta japanske Vlade, Yukio Edano, priopćio je da u ovom trenutku nema pokazatelja o štetnom utjecaju na morski biosustav, posebice u području kilometrima udaljenom od elektrane, no ostaje na snazi nadzor stanja koje se mora i pojačati.

Stanje na lokaciji elektrane ostaje ozbiljno. U tijeku je ispitivanje instrumentacije u jedinicama 1, 2 i 4 nakon ponovne uspostave vanjskog napajanja električnom energijom. Glavna promjena s jedinicom 1 jest da se započelo s ubrizgavanjem svježe vode u reaktorsku posudu (Reactor Pressure Vessel, RPV). Temperatura izmjerena pri dnu reaktorske posude stabilizirala se na 144°C. Tlak u reaktorskoj posudi, suhoj komori (drywell) i (torusnoj) mokroj komori (suppression pool, wetwell) snizio se nakon razdoblja porasta od 22. do 24. ožujka. U međuvremenu su dva američka broda sa svježom voda na putu za Japan.

U jedinici 2, noćas oko 2 sata CET započelo je ubrizgavanje svježe vode u reaktorsku posudu. Temperatura pri dnu reaktorske posude stabilna je i iznosi 100°C. Tlak u reaktorskoj posudi i u suhoj komori stabilizirao se na razini atmosferskog tlaka. Svježa se voda također ubrizgava i u reaktorsku posudu jedinice 3. Mjerenja temperature na mjestu ulaska mlaznice (nozzle) u reaktorsku posudu jedinice 3 ocijenjena su kao nepouzdana, a temperatura na dnu reaktorske posude stabilna je iznosi 102°C.

Bijeli „dim“ (vjerojatno je riječ o vodenoj pari, op.a.) primijećen od ponoći CET diže se iz jedinice 3, kao iz jedinice 4. Tlak u nisko kontaminiranoj suhoj komori jedinice 3 stabilizirao se na razini iznosa atmosferskog tlaka.

Zabilježena su visoka očitanja radioaktivnosti u jedinicama 1 i 3, a brine i mogućnost oštećenja cjelovitosti zaštitne zgrade (kontejnmenta) jedince 3. Tlak u reaktorskoj posudi i suhoj komori reaktora 3 ostaje stabilan što, prema TEPCO-u, daje naznake da reaktorska posuda nije ozbiljno oštećena.

Ukupno 17 TEPCO-vih radnika i radnika drugih tvrtki na terenu primili su ekvivalentne doze u rasponu od 100 mSv do 180 mSv. TEPCO je izmjerio brzinu ekvivalentne doze od 400 mSv/h iznad površine vode u turbinskoj zgradi jedinice 3, gdje su kontaminirana dva radnika.

TEPCO je izjavio da je radioaktivnost otkrivena u vodi u turbinskoj zgradi vjerojatno stigla iz vode iz reaktorske posude, a ne bazena za istrošeno nuklearno gorivo (kako je jučer bilo rečeno). To je objavljeno nakon analize nuklida gama-emitera iz uzorka uzetog u vodi turbinske zgrade.

Jedinice 5 i 6 u stanju su hladne obustave.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) javila je kako mjerenja na lokaciji elektrane pokazuju kontinuirano smanjenje brzine ekvivalentne doze zračenja.

Pripremio: dr. sc. Igor Vuković

Očekivano vrijeme sljedećeg dnevnog izvješća HND-a: nedjelja, 27. ožujka 2011. oko 17 h

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Komentare mogu slati samo registrirani korisnici.
Comments can be submitted only by registered users.

Anketa

Nuklearna energija: zlo, spas ili?

Facebook Twitter

HND