Izvješće odražava status na temelju dostupnih informacija u trenutku: subota, 26. ožujka 2011. u 16:00 h CET

Japanski su znanstvenici jučer izmjerili povišenu razinu radioaktivnog joda u morskoj vodi u ispustima vode u blizini NE Fukushima Daiichi. Prema izjavi dužnosnika Japanske agencije za nuklearnu sigurnost (NISA) zabilježene razine joda-131 bile su 1.250 puta više od nacionalnih sigurnosnih limita. Priopćili su također kako nema neposredne opasnosti od za stanovništvo u blizini elektrane.

Radioaktivnost u uzrocima prikupljenima jučer značajno je veća nego u onima prikupljenima u srijedu, u kojima je zabilježena 147 puta veća razina koncentracija joda-137 od uobičajene. Vlasti su izjavile da će se koncentracija radioaktivnosti u morskoj vodi smanjivati s razrjeđivanjem potpomognutim morskim strujama. Doista, mjerenje provedeno jučer oko 14 sati CET iznosilo je petinu prethodnog mjerenja koncentracije joda-131. Tri mjerenja koja su prethodila ovom mjerenju pokazivala su fluktuacije i bila su manja od one izmjerene jučer oko 14 sati, prenosi Nuclear Energy Institute (NEI). (više u nastavku)

Tajnik kabineta japanske Vlade, Yukio Edano, priopćio je da u ovom trenutku nema pokazatelja o štetnom utjecaju na morski biosustav, posebice u području kilometrima udaljenom od elektrane, no ostaje na snazi nadzor stanja koje se mora i pojačati.

Stanje na lokaciji elektrane ostaje ozbiljno. U tijeku je ispitivanje instrumentacije u jedinicama 1, 2 i 4 nakon ponovne uspostave vanjskog napajanja električnom energijom. Glavna promjena s jedinicom 1 jest da se započelo s ubrizgavanjem svježe vode u reaktorsku posudu (Reactor Pressure Vessel, RPV). Temperatura izmjerena pri dnu reaktorske posude stabilizirala se na 144°C. Tlak u reaktorskoj posudi, suhoj komori (drywell) i (torusnoj) mokroj komori (suppression pool, wetwell) snizio se nakon razdoblja porasta od 22. do 24. ožujka. U međuvremenu su dva američka broda sa svježom voda na putu za Japan.

U jedinici 2, noćas oko 2 sata CET započelo je ubrizgavanje svježe vode u reaktorsku posudu. Temperatura pri dnu reaktorske posude stabilna je i iznosi 100°C. Tlak u reaktorskoj posudi i u suhoj komori stabilizirao se na razini atmosferskog tlaka. Svježa se voda također ubrizgava i u reaktorsku posudu jedinice 3. Mjerenja temperature na mjestu ulaska mlaznice (nozzle) u reaktorsku posudu jedinice 3 ocijenjena su kao nepouzdana, a temperatura na dnu reaktorske posude stabilna je iznosi 102°C.

Bijeli „dim“ (vjerojatno je riječ o vodenoj pari, op.a.) primijećen od ponoći CET diže se iz jedinice 3, kao iz jedinice 4. Tlak u nisko kontaminiranoj suhoj komori jedinice 3 stabilizirao se na razini iznosa atmosferskog tlaka.

Zabilježena su visoka očitanja radioaktivnosti u jedinicama 1 i 3, a brine i mogućnost oštećenja cjelovitosti zaštitne zgrade (kontejnmenta) jedince 3. Tlak u reaktorskoj posudi i suhoj komori reaktora 3 ostaje stabilan što, prema TEPCO-u, daje naznake da reaktorska posuda nije ozbiljno oštećena.

Ukupno 17 TEPCO-vih radnika i radnika drugih tvrtki na terenu primili su ekvivalentne doze u rasponu od 100 mSv do 180 mSv. TEPCO je izmjerio brzinu ekvivalentne doze od 400 mSv/h iznad površine vode u turbinskoj zgradi jedinice 3, gdje su kontaminirana dva radnika.

TEPCO je izjavio da je radioaktivnost otkrivena u vodi u turbinskoj zgradi vjerojatno stigla iz vode iz reaktorske posude, a ne bazena za istrošeno nuklearno gorivo (kako je jučer bilo rečeno). To je objavljeno nakon analize nuklida gama-emitera iz uzorka uzetog u vodi turbinske zgrade.

Jedinice 5 i 6 u stanju su hladne obustave.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) javila je kako mjerenja na lokaciji elektrane pokazuju kontinuirano smanjenje brzine ekvivalentne doze zračenja.

Pripremio: dr. sc. Igor Vuković

Očekivano vrijeme sljedećeg dnevnog izvješća HND-a: nedjelja, 27. ožujka 2011. oko 17 h