Potaknuti nenadanim interesom medija za incident u nuklearnom postrojenju Marcoule dajemo kratki pregled prema do sada dostupnim informacijama.

Danas (četvrtak 12. rujna) 15 minuta prije podneva u nuklearnom postrojenju Marcoule (oko 10 km sjeverno od Mardeillea) došlo je do eksplozije u kojoj je poginula jedna i ozlijeđeno četvero osoba. Preciznije, to se dogodilo u postrojenju za obradu nuklearnog otpada Centraco. Prema svemu što je do sada poznato izgleda da nema veće opasnosti da se incident razvije u bilo što opasnije. To je primarno stoga jer se ne radi o nesreći u nuklearnoj elektrani već u postrojenju za obradu nuklearnog otpada (konkretno za topljenje nisko radioaktivnih metalnih dijelova). Prema dostupnim informacijama požar uzrokovan eksplozijom je pod kontrolom i to znači da neće biti ispuštanja radioaktivnosti u okoliš. Eksplozija je nastala u peči za izgaranje (prema nekim izvorima taljenje) radioaktivnog otpada, za koji službeno tvrde da ne dolazi iz nuklearnih elektrana. (Nastavak sadrži kratak opis Marcoule postrojenja i stanja korištenja nuklearne energije u Francuskoj.)

Nuklearno postrojenje Marcoule

Marcoule je jednom od najstarijih nuklearnih postrojenja u Francuskoj gdje se od 1955. razvija njihov nuklearni program. Mali reaktori za proizvodnju tricija za termonuklearne bombe (jedan snage 2 i dva snage 38 MW) su izvan pogona skoro 30 godina. Službeno se tvrdi da nema nuklearnih elektrana na toj lokaciji. No, navedeni incident je povezan sa ulogom ovog dijela postrojenja (Centraco) u obradi nisko aktivnog radioaktivnog otpada. Za razliku od nuklearnog reaktora i proizvodnje nuklearne bombe kod radioaktivnog otpada nema, ili je zanemariva, opasnosti od lančane reakcije. Najveći je problem visoka radioaktivnost povezana s istrošenim gorivom. Nisko i srednje radioaktivni otpad zauzima veliki volumen, ali je iznimno malo opasan i vrlo lako se obrađuje i trajno zbrinjava. Ovaj incident je povezan sa niskim i srednje aktivnim otpadom.

Nuklearna energija u Francuskoj

Sigurno nije beznačajno što se baš u Francuskoj dogodio ovaj incident. To je ponajprije stoga što Francuska ima najveći udio proizvodnje električne energije iz nuklearnih elektrana u odnosu na sve ostale zemlje u svijetu. Radi se o oko 425 TWh iz 58 reaktora što predstavlja preko 75 % ukupne električne energije. Značajne količine 'nuklearne' električne energije Francuska izvozi primjerice u Italiju koja se protivi korištenju nuklearne energije (nije baš principijelno). Ostatak električne energije Francuska proizvodi podjednako iz hidroelektrana i termoelektrana na fosilna goriva. Francuska ima u pogonu 59 nuklearnih elektrana. Obnovljivi iz vjetra i fotonapona su u začetku. Trenutno Francuska gradi jednu novu nuklearnu elektranu (Flamanville). Radi se o najmodernijoj tehnologiji () tzv. 3. generacije reaktora pod tlakom i to garantira još veći visoki stupanj sigurnosti, ali obzirom na kompleksnost rješenja rezultira prevelikom cijenom u vremenu kronične anti-nuklearne klime i nekritičkog ogromnog direktnog poticanja obnovljivih.