Nuklearna elektrana Krško uspješno završava 25. gorivni ciklus, koji je započeo nakon završetka remonta 5. studenog 2010. To je peti uzastopni 18-mjesečni gorivi ciklus. Elektrana je radila sigurno i stabilno punim kapacitetom u okviru planiranih ciljeva uz dosljedno poštivanje ograničenja utjecaja na okoliš. U 25. gorivom ciklusu NEK je proizveo 8 517 GWh neto električne energije (99,4% plana). [Više u nastavku.]

U 2011. godini protoci rijeke Save zbog nedostatka oborina i zbog visokih temperatura bili su niski. Zahvaljujući dobroj koordinaciji vodnog režima uz pomoć hidroelektrana na Savi i punoj pripremljenosti vlastitih rashladnih kapaciteta u NEK-u smo prošle godine unatoč suši ostvarili planiranu proizvodnju. NEK je i u ovoj godini, uz niske protoke rijeke Save, radila punom snagom i sukladno upravnim ograničenjima te bilježila proizvodnju nešto iznad plana. Osim toga iznimno je važna činjenica da je elektrana ujedno ostvarila postavljene ciljeve s područja nuklearne sigurnosti i pripremila značajne projekte za tehnološku nadgradnju.

Remont je nakon rada u 18-mjesečnom ciklusu izvanredno intenzivno razdoblje u pogledu aktivnosti jer je potrebno zamijeniti gorivo, izvesti preventivne preglede i zahvate održavanja te modernizaciju sustava i opreme. Visoki pogonski standardi traže velik obim investicijskih i ostalih aktivnosti održavanja. Kako bi se ti procesi kvalitetno izveli u postavljenim rokovima i uz stalno osiguravanje nuklearne sigurnosti, potrebna je dobra pripremljenost, organiziranost, usredotočenost i sudjelovanje radnika NEK-a i radnika ugovornih partnera. Samo dosljedna i kvalitetna izvedba planiranih radova može biti osnova za ostvarivanje dobrih pogonskih rezultata u sljedećim gorivim ciklusima.

Veći remontni zahvati održavanja:

• zamjena 56 gorivih elemenata
  • ispiranje taloga parogeneratora
  • pregled U-cijevi parogeneratora
  • zamjena motora ventilacijskih jedinica VA101
  • pregled motora reaktorske crpke
  • zamjena transformatora vlastite potrošnje T2
  • mjerenje debljine cjevovoda sekundarne strane ultrazvučnom metodom i po potrebi zamjena cjevovoda.

Osim zaposlenika NEK-a remontne radove obavljat će i 1500 zaposlenika ugovornih partnera. Remontna zaustava započet će 14. travnja 2012. isključenjem elektrane iz elektroenergetske mreže, a trajat će okvirno 40 dana.

(Izvor: NEK, 13.4.2012.)