Nuklearna Elektrana Krško (NEK) zaustavila je, danas (16.02) nešto iza 8 sati ujutro, automatski svoj rad, a uzroci zaustavljanja još se ispituju. Iz nuklearke je dana obavijest da je riječ o manjem kvaru na regulacijskom ventilu napojne vode parogeneratora te da će o točnim uzrocima automatskog ispada izvijestiti javnost čim se utvrde uzroci.

Kako je za Slovensku tiskovnu agenciju STA Andrej Stritar, direktor Slovenske agencije za nuklearnu sigurnost (URSJV), svi zaštitni sustavi su prilikom zaustavljanja nuklearke djelovali pravilno, a na predviđen i odgovarajući način reagiralo je i osoblje.

Nuklearka trenutno ne proizvodi električnu energiju. Rad reaktora je obustavljen i nalazi se u normalnom stabilnom zaustavnom stanju. Javnost će svemu, pa i o utvrđenom razlogu automatskog zaustavljanja rada biti naknadno obaviještena, poručili su iz Krškog.

Nuklearka Krško je prije tri mjeseca završila redovan remont postrojenja i obavila modernizaciju opreme, što je postupak koji se ponavlja svakih 18 mjeseci. Od početka rada nakon remonta nije bilo nikakvih nepredviđenih događaja niti zaustavljanja rada nuklearke.

Očekuje se da će nuklearka početi sa radom nakon dodatnih ispitivanja sutra (17.02).