U zadnjih par dana mediji u Republici Hrvatskoj pokazuju zabrinutost glede širenja požara koji se zapalio 4. travnja 2020. na rubu kontaminiranog području oko nuklearne elektrane Černobil u Republici Ukrajini. Područje je kontaminirano nakon teške nesreće koja se dogodila 26.04.1986. tijekom testiranja na četvrtom reaktoru tipa RBMK-1000. Ostaci četvrtog reaktora su nanovo obloženi zaštitnom čeličnom strukturom (New Safe Containment) 2016. godine financiranom od strane EBRD i izgrađenom od strane francuskog konzorcija Novarka. Nova zaštitna struktura zadovoljava međunarodne kriterije dugovječne zaštite od ispuštanja radioaktivnih materijala u okoliš. Černobilska elektrana imala je 4 takva reaktora a u zadnjem (trećem) je zaustavljena proizvodnja električne energije u prosincu 2000 godine. Sva tri reaktora, nezahvaćena direktno nesrećom četvrtog reaktora, se nalaze u fazi dekomisije.

Prema trenutačnim informacijama iz medija radi se o požaru, izazvanim nepažljivim paljenjem korova od strane 27 godišnjeg mještana, kojim je zahvaćeno šumom obraslo područje površine između 12000 i 30000 hektara te se požar približava kontroliranom području zaustavljene elektrane. Radioaktivno zračenje koje je još uvijek prisutno nakon nuklearne nesreće otežava napore vatrogasaca koji, između ostaloga, koriste zrakoplove i helikoptere za ograničavanje širenja požara prema elektrani. Ukrajinske civilne vlasti kažu da za sada ne opažaju porast radioaktivnosti u zoni isključenja niti kontroliranom području oko nuklearne elektrane.

Teško je pretpostaviti uvijete za mogućnost širenja šumskog požara na betonirane površine ili tehnološke objekte u dekomisiji ili samu zaštitnu čeličnu strukturu četvrtog reaktora, oštećenje istih i tako uzrokovati novo ispuštanje veće količine trenutno zaštićenih radioaktivnih materijala u okoliš.

Izgaranje šume na području gdje je zemljište kontaminirano sa radioaktivnim elementima poput Sr-90 ili Cs-137 (s vremenom poluraspada od 30tak godina) potencijalno može podići koncentraciju radionuklida u atmosferi (podizanjem prašine ili izgaranjem gorivog kontaminiranog materijala) ali je teško govoriti o kojim količinama je riječ. Za vatrogasce koji se nalaze izloženi plinovima od izgaranja postoji opasnost ali za neko dalje širenje radioaktivnih materijala Europom teško je govoriti. Mišljenje stručnjaka je da je situacija pod kontrolom te da nema mjesta panici.

U svakom slučaju, na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/podrucja-djelovanja/radioloska-i-nuklearna-sigurnost/sluzba-za-nuklearnu-sigurnost/odjel-za-okolis-i-radioaktivni-otpad/pracenje-stanja-radioaktivnosti-u-okolisu-rh/423 postoji poveznica na kontinuirano mjerenje brzine ambijetalne gama doze u Republici Hrvatskoj.

Prema posljednjim informacijama, ukrajinska vlast je izvijestila da je požar je ugašen.